Najsłodsza świąteczna tradycja – czas upiec pierniczki!

2023-12-13

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to jedna z najpiękniejszych świątecznych tradycji. Daje świetną okazję do spędzenia czasu z bliskimi, kreatywnej zabawy, ale też zwolnienia tempa i poczucia magii nadchodzących świąt. No i ten zapach…

Niektórzy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zostawiają na ostatnią chwilę, inni podchodzą do tego metodycznie, z planem w głowie, a nawet notatniku. Niezależnie od tego, do której grupy należymy, jedną z pierwszych rzeczy, za jaką możemy się zabrać, jest pieczenie pierniczków.
* Sprawdzony przepis
Istnieją przepisy, które wręcz wymagają, by upiec ciastka z wielodniowym wyprzedzeniem, by były najpyszniejsze właśnie w czasie świąt. - I bardzo dobrze, bo to nieco czasochłonna, ale świetna i bardzo przyjemna zabawa, która natychmiast wprowadza magiczną bożonarodzeniową atmosferę. Zwłaszcza jeśli pieczemy pierniczki w towarzystwie. Z mamą, babcią, partnerem, przyjaciółmi i oczywiście dziećmi, które zwykle najbardziej palą się do ozdabiania pierniczków i oczywiście ich jedzenia – mówi dekoratorka związana z siecią sklepów KiK.
Jedyny „problem” z pierniczkami jest taki, że gdy już zaczniemy je robić, trudno się powstrzymać i zrobić ich mało… – Z mojego ulubionego przepisu, który dostałam od mamy, a ona od swojej przyjaciółki, wychodzi spore pudło ciasteczek. A i tak podzieliłam składniki na pół względem oryginalnego przepisu! – mówi ekspertka i dodaje: – Traktuję to jednak jako zaletę. Bo nie dość, że ciastek wystarczy na podjadanie aż do świąt oraz do udekorowania choinki i świątecznego stołu, to sporą część przeznaczam na świąteczne upominki dla bliskich mi osób.
* Patent na słodki upominek
Słodkości jako drobne prezenty to niezawodny sposób na uszczęśliwienie obdarowanej osoby. Wystarczy kilka ciastek i ładne opakowanie.
– Pierniczki nadają się do tego idealnie, bo są trwałe – można je nawet bezpiecznie wysłać w paczce. Do tego pięknie się prezentują, jeszcze lepiej pachną i tak naprawdę wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążeczką, by mieć gotowy podarunek. Ja wolę jednak zapakować po kilka-kilkanaście ciasteczek do szklanych słoiczków albo puszek ze świątecznym motywem. Są naprawdę niedrogie i wprost stworzone do przechowywania suchych ciasteczek. Można je wręczyć w prezencie albo postawić na biurku w pracy i zachęcić do częstowania się koleżanki i kolegów. Gwarantuję, że natychmiast staniecie się ulubionymi osobami w biurze – śmieje się stylistka związana z siecią KiK i dodaje: – cóż więcej można powiedzieć… Chyba czas założyć fartuch, włączyć nastrojową świąteczną muzykę, zawołać bliskich do kuchni i niech dzieje się magia!
A oto przepis na pierniczki dla tych, którzy wciąż nie mają swojego ulubionego. Wychodzą miękkie, bardzo aromatyczne i w dużej ilości. Smacznego!

Przepis na miękkie pierniczki pani Ani

0,5 kg mąki
4 żółtka
2 białka
1/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżki kakao
100 ml śmietany 18%
1,5 łyżki sody
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,
szczypta łyżeczki curry, szczypta łyżeczki pieprzu)
125 g masła
200 g miodu
Sposób wykonania:
UWAGA: Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem, bo jest dosyć rzadkie. Musi spędzić noc w lodówce.
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce.
2. Miód zagotować z przyprawami i wystudzić.
3. Gdy jest ciepły, roztopić w nim masło i odstawić.
4. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.
5. Białka ubić na pianę. Dodawać cukier, dodawać żółtka i zmiksować.
6. Ubitą masę wlewać do mąki i mieszać.
7. Dodać miód i wymieszać.
8. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić ciasto do lodówki na około 24 godziny.
W dniu pieczenia:
1. Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wykrawać z niego pierniczki foremkami do ciastek.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pierniczki tak, by się nie stykały ze sobą. Piec w 180 stopniach przez 7-12 minut.
Tak przygotowane pierniczki po ostygnięciu możemy ozdobić domowym lukrem albo słodkimi ozdobami do wypieków. Smacznego!

Zdjęcie reklamy numer 0
Zdjęcie reklamy numer 1

Polecam lekarza

dr n. med. Marcin Cichocki, urolog

Polecam, wizyta spełniła moje oczekiwania, uzyskałem poradę; lekarz konkretny, rzeczowy, z dużym doświadczeniem 

dr n. med. Dariusz Sosnowski, ginekolog

Serdecznie polecam- doktor wszystko dokładnie wyjaśnił, zaś samo badanie przebiegło w bardzo komfortowej atmosferze. 

dr n. med. Jerzy Marczak, pulmonolog, internista

Profesjonalizm pod każdym względem. Rozpoznanie choroby oraz przepisane leki pomogły szybko i skutecznie w leczeniu. 

dr n. med. Łukasz Jasek, neurolog

Konkretny i sympatyczny lekarz. Wzbudził moje zaufanie. Na pewno do Niego wrócę w razie potrzeby. Polecam.

lek. Michał Stasiak, gastrolog

Bardzo profesjonalne podejście, punktualność, miła atmosfera,wizyta przebiegła poprawnie. Polecam